Endeligt grønt lys for EU-patent
Mandag den 10. december gav de 27 EU medlemsstater grønt lys til oprettelsen af et fælles EU- patent med dertilhørende patentdomstol. Ligeledes har et flertal i EU-parlamentet tirsdag den 11. december stemt for oprettelsen.
Med det fælles EU-patent bliver det muligt at beskytte sin opfindelse i hele EU med ét enkelt patent.
På nuværende tidspunkt er virksomheder, som ønsker patent på deres opfindelse i hele EU, nødsaget til enten at søge om patent nationalt i hvert af de 27 medlemslande, eller at ansøge ved The European Patent Office (EPO), hvor man så har mulighed for at designere/vælge de enkelte lande, som har tiltrådt den europæiske patent-konvention, hvilket alle lande i EU blandt andet har.
Søger man om patent ved EPO, er det EPO som vurderer om opfindelsen opfylder reglerne for at patent kan udstedes. Herefter skal patentet valideres i hvert enkelt medlemsland.
Søger man nationalt er det de enkelte nationale patentmyndigheder, som på baggrund af de nationale regler vurderer, om patent kan udstedes i det pågældende land.
I begge tilfælde skal de lande hvori der søges om patent som udgangspunkt have patentansøgningen oversat til landets nationale sprog.
Såfremt der efter patentets udstedelse skal anlægges en sag om patentkrænkelse eller en sag om patentets gyldighed, skal sådanne sager anlægges ved de nationale domstole og behandles efter de nationale regler.
Med det nye fælles EU-patentet bliver det mere enkelt, hurtigere og væsentligt billigere for virksomheder dels at opnå patent på deres opfindelser i EU og dels at vedligeholde og retshåndhæve dette patent.
Når EU-patentdomstolen bliver oprettet får denne kompetence til at behandle alle patentsager, herunder sager om patentets gyldighed og patentkrænkelser. Dermed slipper patentindehaverne for at anlægge sag ved hvert enkelt nationale domstol.
Det er meningen at det stadig er EPO som har ansvaret for selve udstedelsen af patentet.
Patentdomstolen får hovedsæde i Paris, mens den får underafdelinger i London og München.
Kommissionen forventer, at ratificeringen vil være gennemført inden den 1. november 2013, hvorefter de første EU-enhedspatenter kan udstedes i april 2014. På samme tidspunkt forventes den nye patentdomstol at være klar til at behandle de første sager.