Kopimøbler fra England stoppes snart af lovændring
De fleste kender den danske arkitekt og designer Arne Jacobsen. Da Arne Jacobsen døde i 1971 efterlod han sig en række meget kendte og i dag klassiske værker, heriblandt de meget kendte stole "Myren", "Ægget" og "Svanen".
Disse stole (ligesom andre designmøbler) er efter dansk ret ophavsretligt beskyttet som brugskunst. Det betyder, at nærgående efterligninger er en krænkelse af Arne Jacobsens rettigheder som ophavsmand. I Danmark består rettigheder til ophavsretligt beskyttede produkter i indtil 70 år efter ophavsmandens død. Derfor vil "Ægget" først lovligt kunne kopieres i 2041, uden at krænke ophavsretten i Danmark.
Reglerne i England er forskellige fra de danske, idet ophavsretten til møbler allerede udløber 25 år efter at originalen er kommet på markedet.
Men nu skal det være slut.
Den engelske regering har meddelt, at man planlægger en stramning af reglerne så det, ligesom i Danmark, først bliver lovligt at kopiere møbeldesign 70 år efter ophavsmandens død. Ændringerne er endnu ikke endeligt vedtaget og 25 års reglen gælder derfor stadig.
Har man som privatperson købt en engelsk kopi af for eksempel "Ægget", er der ikke tale om en ulovlig erhvervelse. Originalen udkom i 1958 og har derfor efter gældende lovgivning frit kunnet kopieres og sælges siden 1983 i England. På grund af EU's grundprincip om varernes frie bevægelighed, har det været muligt for danskere at købe sådanne varer lovligt, hvilket nogle firmaer har gjort til en stor forretning.
Derimod er det straks en anden sag at komme af med stolen igen, hvis man ønsker at sælge den. Da den ophavsretslige beskyttelse stadigt gælder i Danmark, selvom produktet lovligt kan kopieres i England, er det nemlig ulovligt at sælge den engelske kopi, også på for eksempel Den Blå Avis.
Modsat private personer, må offentlige instanser som for eksempel biblioteker, skoler og universiteter ikke erhverve engelske kopimøbler, da offentlig fremvisning af kopimøblerne er i strid med ophavsretten i Danmark.
England er et af de få lande i EU, som ikke har en beskyttelsesperiode på 70 år for ophavsretligt beskyttede værker. Det er derfor ikke overraskende, at der nu planlægges lovgivning i England, som samordner reglerne. Indførelsen af reglen vil give en mere ensartet lovgivning i EU og samtidigt sikre, at møbeldesignere i EU har længere tid til at skabe en markedsposition og et bredere kendskab til deres originalprodukter og kvalitetsstandarder før konkurrerende kopiprodukter kommer på banen.