
Keramiker tilkendt historisk høj erstatning for ophavsretlig krænkelse
af Martin Hoffgaard Rasmussen, Advokat (L)
1,5 million kroner. Så meget skal Netto og Salling Group betale Anne Black efter at have krænket hendes ophavsret. Netto har solgt produkter, der fremstår som ”meget nærgående efterligninger af de tilsvarende produkter fra Anne Black ApS”. Det har Anne Black nu Sø- og Handelsrettens ord for.
Sagen kort
Sagen mellem Anne Black og Salling Group tager sin begyndelse i 2016 hvor Netto, der er en del af Salling Group, sætter en vase, en urtepotte og en lågkrukke til salg. Anne Black opdager den store lighed mellem Nettos varer og hendes egne, og beskylder dem derfor for plagiering af hendes keramiske produkter. Netto bestrider dog med begrundelse om, at der er tale om keramik af banal udformning, der ikke er beskyttet af ophavsretsloven.
Anne Black krævede i første omgang en erstatning på 3 mio. kr. Det høje erstatningskrav skyldes bl.a. den negative effekt det har haft for Anne Blacks virksomhed, at hendes eksklusive produkter blev solgt i et discount-supermarked, hvilket har betydet, at Anne Black i løbet af sagens forløb har været på konkursens rand flere gange.
Krænkelsesvurderingen
Når ophavsretligt beskyttede produkter skal indgå i en krænkelsesvurdering, er de vigtigste faktorer det æstetiske helhedsindtryk samt sandsynligheden for, at det nyeste produkt er udformet uden kendskab til det ældste. På trods af små forskelle såsom antallet af snore i hængepotterne, har retten vurderet, at de omtvistede produkter i nærværende tilfælde alle fremstår som nærgående efterligninger af produkterne fra Anne Black. Dette har ydermere banet vejen for, at retten ikke har fundet det sandsynligt, at udformningen af Nettos produkter er sket uden kendskab til produkterne fra Anne Black.
Milepæl for danske designvirksomheder
Med den høje erstatningssum kan der meget vel være sat nye standarder for tilkendelse af erstatningsbeløb til danske designvirksomheder.
Traditionelt set kan det være svært at påvise en krænkelse af brugskunst og domstolene har ofte haft en restriktiv praksis, når det kommer til at erklære brugskunst for ophavsretligt beskyttet. Med denne dom, der er en af de største der er tilkendt en dansk designvirksomhed, og som viser hvor skadeligt det kan være for en designvirksomhed at blive plagieret, kan der dog meget vel være nye tider på vej for både designvirksomheder og butikker, der sælger brugskunst.
I domsafsigelsen begrunder Sø- og Handelsretten bl.a. resultatet med, at Anne Black ApS’ omsætning blev halveret fra 2015 til 2016, hvor kopiprodukterne så dagens lys. Denne halvering indikerer ifølge Sø- og Handelsretten, at det forhold, at de krænkende produkter, foruden at være solgt i en discountkæde, blev markedsført på en måde, som skabte associationer til Anne Blacks designunivers, har skadet hele Anne Blacks brand, og ikke kun afsætningen af de plagierede produkter. Udover at kopiere produkterne havde Salling Group ydermere benyttet sig af virkemidler i markedsføringen, som lå tæt op ad Anne Black ApS’ markedsføring.
Med dommen står det altså klart, at man både som rettighedshaver og som forhandler af brugskunst gør sig klogt i at have ophavsretten for øje, når man begiver sig ud på markedet for brugskunst. Det kan øjensynligt betale sig.
Har du spørgsmål til dommen eller til din ophavsretlige beskyttelse generelt, er du som altid velkommen til at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.