Nedlukningen gør os opfinderlystne – men hvordan beskytter du din idé?
Af Anders Skov, Advokat (L)
Noget tyder på, at danskerne ikke alene har brugt de mange måneder med hjemsendelse og social distance på hjemmearbejde, surdejs-bagning og streaming-tjenester. Ifølge Opfinderrådgivningen har vi nemlig også været exceptionelt innovative under nedlukningen, idet danskerne ifølge rådgivningens opgørelse over 2020 henvendte sig med kreative idéer og opfindelser markant mere i dette år end normalt. Som følge heraf, har rådgivningen tilmed nået i mål med at kommercialisere dobbelt så mange opfindelser som almindeligt.
Dette imponerende resultat demonstrerer ikke blot at danskerne har fået mange idéer, men også at disse har været af en sådan kvalitet, at de kan søsættes i virkeligheden – og måske har din idé samme potentiale? De nye opfindelser gør ikke blot at Opfinderrådgivningen får travlt – det får Patent- og Varemærkestyrelsen og de internationale patentkontorer også. Men hvad er et patent egentlig, og hvordan får du et?
Hvad er et patent?
Et patent er basalt set en eneret til at udnytte rettighederne til din idé. Det betyder, at du med et patent i hånden kan forbyde andre at producere, sælge og markedsføre produkter, som krænker din opfindelse. Et patent beskytter i op til 20 år, og dette tidsrum regnes fra tidspunktet fra patentansøgningens indlevering. Fordelen ved et patent er ikke alene, at du kan stoppe andre i at kopiere din opfindelse. Et patent gør det nemlig også nemmere at skaffe kapital til bringe din løsning ud til den brede offentlighed, da få vil investere i et produkt som enhver kan kopiere. Desuden giver du med en patentansøgning et klart signal om, at du vil beskytte din idé, og at efterligninger vil blive retsforfulgt. Det er derfor en rigtig god investering at ansøge om et patent af din opfindelse. Der er dog nogle få - men afgørende - krav for at myndighederne vil godtage dit patent.
Krav til et patent
Først og fremmest, skal du være i stand til at beskrive eller vise, hvordan opfindelsen fungerer i praksis. Dette er ofte nemmere sagt end gjort, da beskrivelsen skal opfylde visse krav. Derudover skal opfindelsen være ny. Nyhedskravet er skrapt, og indebærer at der ikke må være offentliggjort en tilsvarende opfindelse noget sted i verden. Det er svært for dig at vide, om en lignende opfindelse f.eks. er offentliggjort i et ældre japansk tidsskrift, og derfor kræver dette professionel hjælp. Endvidere skal opfindelsen have opfindelseshøjde. Begrebet opfindelseshøjde indebærer, at din opfindelse skal adskille sig væsentligt fra allerede kendte løsninger globalt og mere specifikt må løsningen ikke må være indlysende for en fagmand indenfor området. Endelig skal opfindelsen være industrielt anvendelig, dvs. en praktisk løsning på et problem, hvor løsningen er af teknisk karakter og reproducerbar.
Få professionel hjælp
Det kan virke indviklet og uoverskueligt at få et patent, men det behøver det ikke at være. Afgørende for en effektiv ansøgningsproces og den bedste beskyttelse af din opfindelse er dog, at du får den nødvendige og professionelle hjælp. Vores specialister står klar med råd og vejledning, og du er velkommen til at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.
Kilde: https://www.teknologisk.dk/ydelser/danskerne-har-travlt-med-at-goere-nye...