
Brexit og EU-varemærker: UK spøger stadig
Af Anders Skov, Advokat (L)
Den 1. januar 2021 trådte UK officielt ud af EU, hvilket har haft, og stadig har, vidtgående konsekvenser for både UK og EU. I en nyere sag fra EU-domstolen (T-766/29 Stones), har EU-domstolen taget stilling til én af konsekvenserne, som Brexit har haft på varemærkeretten.
SAGENS FAKTUM
Den 21. august 2018 indleverede den tyske virksomhed PrenzMarien GmbH en ophævelsesbegæring mod EU-varemærket STONES tilhørende den britiske virksomhed Molson Coors Brewing Company. PrenzMarien gjorde i den forbindelse gældende, at Molson ikke havde gjort brug af varemærket i EU indenfor de seneste fem år.
Den europæiske varemærkemyndighed EUIPO ophævede varemærket delvist, fordi Molson efter EUIPOs mening kunne dokumentere brug af varemærket indenfor almindelig øl og bitterøl, men ikke indenfor lagerøl.
PrenzMarien var ikke enig i vurderingen fra EUIPO og valgte derfor at appellere afgørelsen.
DEN JURIDISKE PROBLEMSTILLING
Af den europæiske varemærkeforordning fremgår, at man kan miste rettighederne til et registreret EU-varemærke, hvis man ikke i fem på hinanden følgende år inden for unionen har gjort brug af varemærket for de varer og ydelser, for hvilke det er registreret.
Hovedspørgsmålet i STONES-sagen var derfor, om Molsons brug i UK i perioden 2013-2018 udgjorde brug inden for unionen, når nu UK først trådte officielt ud af EU den 1. januar 2021.
EU-DOMSTOLENS AFGØRELSE
EU-domstolen fremhævede først og fremmest, at UK i perioden 2013-2018 stadig var officiel medlemsstat i EU. Herefter bemærkede EU-domstolen, at der ikke er vedtaget nogen selvstændig lovgivning om, at dokumentation for brug i UK ikke længere vil have relevans efter deres udtræden af EU. På den baggrund vurderede EU-domstolen, at dokumentation for brug i UK – i hvert fald brug inden udtrædelsen – vil kunne tillægges vægt.
VORES KOMMENTAR
Afgørelsen er ikke så overraskende i det konkrete tilfælde, men er den første bekræftelse på tolkningen af brug i UK i forhold til Brexit.
Brug af et varemærke i UK inden Brexit kan således bruges til at dokumentere brug i EU for EU-varemærker, men betydningen af brug i UK vil aftage efterhånden som tiden går, og vi kommer længere og længere væk fra Brexit datoen. Da brugskravet i EU er 5 år at regne fra en ophævelsesbegærings indlevering, vil vi først den 1. januar 2026 endegyldigt kunne se bort fra UK i forhold til dokumentation af brug af et EU-varemærke.
UK vil således fortsat kunne få indflydelse på EU-varemærkeregistreringer i en årrække fremad.
Har du spørgsmål til dine varemærkerettigheder i UK eller EU, er du altid velkommen til at kontakte vores specialister på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.