
Generel trend eller kopi?
Af Martin Hoffgaard Rasmussen, Advokat (L)
Sø- og Handelsretten afsagde den 12. august 2020 dom i sagen om, hvorvidt DEPECHE & CO A/S’ tasker er beskyttet mod efterligninger efter reglerne om ikke-registrerede EF-Designs og markedsføringsloven. Endvidere blev der taget stilling til, om Dixie i så fald krænkede disse rettigheder ved salg af deres tasker. Sagen faldt ud til fordel for sagsøgte.
Sagen blev anlagt af Depeche, et dansk modehus, som designer, producerer og markedsfører tasker, herunder clutches, crossover tasker og bæltetasker. Sagsøgte, Dixie, er en modevirksomhed, der under varemærket ”RE-DESIGNED by Dixie” sælger sko, tasker og øvrigt tilbehør.
Ved dom fastslog retten, at flertallet af Depeches tasker nyder beskyttelse som uregistrerede EF-designs, da de er sammensat på en ny og individuel måde, trods de er baseret på flere kendte designelementer. Denne beskyttelse gælder i 3 år, fra det tidspunkt varen første gang er blevet markedsført og offentliggjort. Desuden blev det lagt til grund, at alle Depeches tasker er beskyttet mod efterligninger efter markedsføringslovens § 3, men hvor bred er denne beskyttelse?
I modebranchen er det naturligt, at de populære varer ofte består af lignende elementer. Dette er en følge af de dynamiske strømninger af trends, der præger faget. Der er en forholdsvis bred adgang til at inddrage disse populære bestanddele i egne produkter, så længe der ikke er tale om ”meget nærgående efterligninger”. Med andre ord, kopier. Det er i overensstemmelse med retstilstanden, at domstolen frifinder Dixie.
Selvom en række af de samme designelementer indgår i Dixies produkter, så er der en vis grad af diversitet. Men henvisning til de nærmere detaljer ved Dixies tasker, herunder syninger, materiale, kvalitet, udformning og hængsler, lægges det til grund, at der ikke er tale om en ”slavisk efterligning”. Produkterne har en adskillelsesevne, hvorfor der ikke foreligger en krænkelse af markedsføringsloven.
Det må således holdes for øje, at den ovenfor konstaterede beskyttelse, efter markedsføringslovens § 3, er ret snæver, når det drejer sig om produkter inden for modebranchen bestående af kendte designelementer. Disse populære og mere generelle trends er der et flertal, der har interesse i at udnytte. Ydermere finder denne snævre beskyttelse kun anvendelse inden for Danmarks grænser.
Det kan derfor være nyttigt at søge yderligere beskyttelse, når man som modeproducent ønsker at værne om et bestemt design.