BITZ OG F&H SKAL BETALE 6,4 MILLIONER KRONER TIL KERAMIKER WÜRTZ
Af Michael Hansen, Advokat (H)
I maj 2021 fastslog Østre Landsret, at F&H og Bitz havde efterlignet, og dermed krænket, Würtz’ ophavsret ved at markedsføre og sælge en række keramikprodukter under navnet ”BITZ”.
Den 30. januar 2023 traf Sø- og Handelsretten afgørelse om erstatningsudmålingen for den skete krænkelse, hvilket må anses som afslutningen på den langvarige og mediebevågede sag mellem keramiker Kasper Würtz og ernæringseksperten Christian Bitz.
SØ- OG HANDELSRETTENS AFGØRELSE
Ved vederlags- og erstatningsudmålingen lagde Sø- og Handelsretten vægt på omfanget og karakteren af den skete krænkelse, herunder at det var dokumenteret, at der var tale om bevidst kopiering. Sø- og Handelsretten lagde endvidere vægt på, at krænkelsen havde stået på i mere end fem år, og havde resulteret i salg af intet mindre end 1,7 mio. produkter fra F&H og Bitz, hvilket havde genereret en samlet omsætning på 57,3 mio. kr. med et dækningsbidrag på 29,9 mio. kr. og dækningsbidrag II på 22,6 mio. kr.
Af samme årsag havde Würtz nedlagt påstand om betaling af 40 mio. kr. i vederlag og erstatning.
Sø- og Handelsretten valgte imidlertid at fastsætte vederlaget ud fra, hvad Würtz med rimelighed kunne have krævet i vederlag, såfremt Bitz havde købt rettighederne til at udnytte designet. Dette beløb fastsatte Sø- og Handelsretten skønsmæssigt til 4 mio. kr.
Herefter tilkendte Sø- og Handelsretten erstatning for markedsforstyrrelse, hvilket blev fastsat skønsmæssigt til 2,4 mio. kr., idet Sø- og Handelsretten ikke fandt, at der var fremlagt dokumentation for et afsætningstab, der var større end 4 mio. kr.
Würtz’ tilkendte kompensation på 6,4 mio. kr. er således noget lavere end det påståede beløb på 40 mio. kr.
VORES KOMMENTAR
Det fremgår af Sø- og Handelsrettens præmisser, at ”retsmidlerne på området skal være effektive, står i rimeligt forhold til krænkelsen og have afskrækkende virkning”. Det følger endvidere af retshåndhævelsesdirektivets artikel 13, at der skal tages hensyn til negative økonomiske konsekvenser, herunder krænkerens uberettigede fortjeneste, ved fastsættelse af erstatningen.
Spørgsmålet er imidlertid, om retsmidlerne rent faktisk er effektive og har fornøden afskrækkende virkning, og om der er taget tilstrækkeligt hensyn til den uberettigede fortjeneste, når F&H og Christian Bitz over en femårig periode kan omsætte for 57,3 mio. kr. kopiprodukter med et dækningsbidrag på 29,9 mio. kr. og dækningsbidrag II på 22,6 mio. kr., men alene bliver pålagt vederlag og erstatning for 6,4 mio. kr.
Afgørelsen viser, at der skal ganske meget til at dokumentere, at man som rettighedshaver har lidt et tab. For Würtz var det ikke lykkedes at dokumentere, at man havde lidt tab af brand-værdi, og at der var sket 1:1 substitution på markedet, hvor forbrugerne rent faktisk havde valgt at købe Bitz’ produkter fremfor Würtz’.
Har du spørgsmål til afgørelsen eller oplever du, at dine produkter bliver kopieret, så tøv ikke med at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.