Forholdet mellem domænenavne og varemærker
Af Anders Skov, Advokat (L)
Det kommer ofte som en overraskelse for mange, at registrering af domænenavne ikke automatisk giver eneret til navnet på hjemmesiden, men derimod blot brugsret til at anvende domænenavnet som teknisk internetadresse. Vi anbefaler derfor, at man som hjemmesideejer søger domænenavnet beskyttet med en varemærkeregistrering, for når navnet er varemærkeregistreret, er det lettere at gribe ind overfor eventuelle krænkelser af domænenavnet.
Hvad er et domænenavn?
Et domænenavn er det navn, som internetbrugere anvender til at finde frem til en bestemt hjemmeside. Et domænenavn er således virksomhedens unikke adresse på internettet.
Danske domænenavne registreres i Danmark af DK Hostmaster A/S, som er administrator for de domænenavne, der ender på .dk. For domænenavne gælder et princip om først i tid, bedst i ret, hvilket betyder, at den, som først får domænenavnet registreret, som udgangspunkt også har retten til at bruge det. Det er derfor vigtigt, at man så tidligt som muligt sørger for at registrere sit domænenavn.
God domænenavnsskik
Af lov om internetdomæner fremgår, at registrering og anvendelse af domænenavne skal ske i overensstemmelse med god domænenavnsskik, men det er ikke nærmere defineret, hvad dette er. God domænenavnsskik er derfor en retlig standard, som løbende udvikles over tid. Det er således for eksempel fastslået, at det er i strid med god domænenavnsskik at registrere et domæne uden at bruge det eller kun med videresalg for øje, og det er også i strid med god domænenavnsskik at bruge andres varemærker i et domæne.
Brugsret til domænenavne og eneretten til varemærker
I den praktiske verden sammenblandes brugsretten til domænenavne og eneretten til varemærker ganske ofte. Retsstillingen er imidlertid dén, at der med registreringen af domænenavne alene opnås en brugsret til selve domænet, og således ikke en retlig eneret i form af et varemærke. Man opnår med andre ord ikke eneret til domænets navn, blot fordi man registrerer det.
Registreringen af domænet bør derfor suppleres med en ansøgning om registrering af navnet som varemærke. Man kan således registrere et domænenavn som et varemærke (hvis det opfylder de almindelige betingelser herfor) og dermed opnå en eneret til at gøre erhvervsmæssig brug af navnet, sådan at man kan forhindre andre i at bruge identiske eller lignende forretningskendetegn i forbindelse med lignende produkter og ydelser.
Vi anbefaler derfor, at man parallelt med domæneregistreringen søger domænenavnet – og eventuelt andre forretningskendetegn tilknyttet hjemmesiden – registreret som varemærke. Herved får man ikke blot en brugsret til domænenavnet, men også en eksklusiv eneret til de varemærker, der er tilknyttet hjemmesiden. Samtidig får man som rettighedshaver til såvel domæne som varemærke nemmere ved at gribe ind overfor eventuelle krænkelser.
Hos Otello Advokatfirma er vi specialister i domænenavne og varemærkerettigheder. Vi står derfor klar til at hjælpe dig, uanset om du skal have hjælp til at registrere dit domæne eller beskytte dine varemærker. Vi består også gerne med din sag, hvis dit varemærke bliver misbrugt i et domænenavn eller hvis du har modtaget en domæneklage fra en konkurrent.
Kontakt os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk og hør mere om, hvad Otello kan tilbyde.