Huawei og Sony ramt af midlertidigt forbud og påbud
En Voice Pick Up Bone Sensor er en sensor som gennem kranievibrationer kan genkende stemmen på brugeren af høretelefoner. Det kan f.eks. bruges til at reducere baggrundsstøjen, når brugeren taler i håndfri mobiltelefon, til stemmekommandoer eller til udførelsen af handlinger, der kræver en sikker identifikation såsom betaling og lignende.
Betingelserne for midlertidigt forbud og påbud
I sommeren 2021 anlagde Sonion sag mod Huawei og Sony med påstand om, at virksomhederne krænkede Sonions Voice Pick Up Bone Sensor, som denne forud for sagen havde opnået patent- og brugsmodelrettigheder til. For at minimere den skade, som de krænkende produkter kunne påføre Sonion, blev der nedlagt påstand om midlertidigt forbud og påbud mod Huawei og Sonys salg af høretelefoner med Voice Pick Up Bone Sensor. Power var også inddraget i sagen, da de havde solgt de påstået krænkende produkter, som var Huaweis FreeBuds Pro og Sonys WF-1000XM4.
For at der kan nedlægges midlertidigt forbud og påbud, skal den part, der ønsker midlertidigt forbud og påbud nedlagt, godtgøre eller sandsynliggøre, at have den ret, der søges beskyttet, samt godtgøre eller sandsynliggøre, at der foreligger en krænkelse af rettigheden.
Sø- og Handelsrettens afgørelse
Sø- og Handelsretten skulle først og fremmest tage stilling til, hvorvidt Sonions patent- og brugsmodeller var gyldige. I dansk praksis består der en gyldighedsformodning for registrerede patent- og brugsmodeller, idet opfindelserne bliver undersøgt og prøvet i forbindelse med ansøgnings- og registreringsprocessen hos den relevante myndighed. Huawei og Sony forsøgte men mislykkedes med, at afkræfte gyldighedsformodning. Huawei og Sony angreb således gyldigheden både på nyhed og opfindelseshøjde med hjælp fra sagkyndige erklæringer, men retten fandt, at Sonion havde sandsynliggjort, at deres patent- og brugsmodelrettigheder til sensoren var gyldige.
Derfor skulle Sø- og Handelsretten herefter tage stilling til, om Huawei og Sony rent faktisk havde krænket disse.
Krænkelsesspørgsmålet afhang af, hvorvidt Huawei og Sonys Voice Pick Up Bone Sensor adskilte sig tilstrækkeligt fra Sonions, og med afsæt i en række sagkyndige erklæringer, fandt Sø- og Handelsretten det for sandsynliggjort, at der var tale om en sensor, som fungerer på samme måde som den beskyttede teknik, og at der dermed forelå en krænkelse af Sonions rettigheder.Betingelserne for nedlæggelse af midlertidigt forbud og påbud var således opfyldt, hvorfor Huawei og Sony blev forbudt at sælge og markedsføre de pågældende høretelefoner, indtil der falder endelig dom i sagen, samt påbudt at tilbagekalde samtlige høretelefoner med den krænkede sensor.
Vores kommentar
I sagen om Sonions Voice Pick Up Bone Sensor bliver den såkaldte gyldighedsformodning for patent- og brugsmodeller endnu engang bekræftet. I en sag om midlertidigt forbud og påbud giver det god mening, idet det er tilstrækkeligt, at den krænkede part blot sandsynliggør at have den ret, der søges beskyttet. Såfremt man ikke havde en gyldighedsformodning for patenter og brugsmodeller, ville den omfattende ansøgnings- og registreringsproces ved myndighederne til en vis grad miste sin betydning, idet domstolene kunne vælge ikke at tillægge registreringen nogen vægt.
Retten lagde i afgørelsen vægt på, at der var fremlagt modstridende sagkyndige erklæring omkring gyldigheden fra Huawei og Sony på den ene side og Sonion på den anden side, og på den baggrund faldt sagen på grund af gyldighedsformodningen ud til Sonions fordel. Sagen viser således, at der ikke skal meget til, for at indehaveren af et patent eller brugsmodel kan få nedlagt midlertidigt forbud og påbud ved domstolene, så længe der er tale om en formodet krænkelse.
Da retten fandt, at det kun var sandsynliggjort – og ikke godtgjort - at der var tale om en krænkelse, skal Sonion senest den 5. juli stille en sikkerhed på 2,2 millioner kr. for at få forbud og påbud nedlagt. Til gengæld skal Power, Huawei og Sony betale samlet ca. 3,8 millioner kroner i sagsomkostninger til Sonion.
Har du spørgsmål til sagen, eller oplever du at dit patent eller brugsmodel bliver kopieret, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller på mail@otello.dk.