KiMs taber chips-sag
Af Anders Skov, Advokat
I en langvarig - og saltet - sag har Sø- og Handelsretten den 27. april stadfæstet Ankenævnet for Patenter og Varemærkers afgørelse om hvorvidt KiMs har eneretten til den firkantede og rillede Snack Chips som varemærke.
Afgørelsen udspringer af, at Patent og Varemærkestyrelsen i 2017, på baggrund af en indsigelse, ophævede registreringen af det tredimensionelle mærke udformet som den firkantede Snack Chips. Ankenævnet stadfæstede denne afgørelse i 2018. Baggrunden for ophævelsen var varemærkelovens § 2, stk. 2, hvorefter tegn, som udelukkende består af en udformning, som følger af varens egen karakter eller en udformning og som er nødvendig for at opnå et teknisk resultat ikke kan nyde varemærkeretlig beskyttelse. Når en udformning følger af ’varens egen karakter’ vil det begrænse konkurrenternes mulighed for at markedsføre varer med samme tekniske løsning, hvis der gives eneret hertil, hvilket strider mod de varemærkeretlige principper.
Det centrale i afgørelsen er, at et væsentligt kendetegn ved mærket, er den firkantede chips’ rillede overflade, og at netop denne overflade har til formål at sikre en bestemt konsistens og smagsoplevelse. Da udformningen således har til formål at opnå et teknisk resultat, og endda er nødvendig for at opnå det pågældende resultat, er varemærkeretlig beskyttelse altså udelukket.
Afgørelsen er ikke udtryk for, at muligheden for registrering af tredimensionelle mærker er fuldstændig udelukket, men alene en påmindelse om, at nogle tegn ikke kan registreres, for eksempel i de tilfælde, hvor formen er nødvendig for at opnå et teknisk resultat. De tredimensionelle mærker er således fortsat relevante, og kan være afgørende for en virksomhed og beskyttelsen af varer.
Baggrunden for den manglende beskyttelse af udformninger, der følger af varens egen karakter eller er nødvendig for at opnå et teknisk resultat, er netop hensynet til, at der ikke gives monopol på tekniske løsninger eller funktionelle kendetegn, som derved begrænser konkurrenternes muligheder for at benytte sig af samme tekniske løsninger. En praksis, som ikke alene er relevant på det varemærkeretlige område, men også ses på ophavsrettens område i relation til brugskunst. Her gives heller ikke beskyttelse for så vidt angår funktionelle elementer ved et værk, da man ikke ønsker at skabe monopol på funktionalitet, der kan forhindre konkurrenter i at benytte sig heraf.
Har du spørgsmål til beskyttelse af tredimensionelle varemærker, eller varemærkeretten eller ophavsretten generelt, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.