
Ophavsret i Kina og USA
Af Anders Skov, Advokat (L)
Ophavsret, også kendt som copyright, adskiller sig fra andre immaterielle rettigheder ved, at beskyttelse ikke kræver ansøgning og registrering. Ophavsretten til et værk opstår automatisk og uden registrering, når det originale værk skabes. I visse tilfælde kan det dog alligevel være en god idé at registrere sin ophavsret – f.eks. hvis man ønsker beskyttelse i lande som Kina og USA.
Ophavsret tildeles personer, som frembringer originale litterære eller kunstneriske værker som for eksempel musik, film, malerier, fotografier men også møbler og andet design til en vis grad. Ophavsretten giver eneret til at råde over værket, og er således af afgørende betydning for frembringeren, idet den beskytter mod kopiering og sikrer frembringeren muligheden for at tjene penge på sine værker.
Registrering af ophavsrettigheder
Det fremgår af Bernerkonventionen fra 1886, der er tiltrådt af 181 af verdens lande, at der ikke kræves nogen formel registrering af ophavsrettigheder. Faktisk er det i de fleste lande, herunder i EU slet ikke muligt at registrere ophavsrettigheder.
I Kina og USA har man imidlertid valgt at have et ophavsretssystem, hvor man har mulighed for at registrere sin ophavsret. Registrering er ikke en beskyttelsesforudsætning men en mulighed for supplerende beskyttelse, som kan have afgørende betydning i forbindelse med en eventuel krænkelsessag.
Efter amerikansk ret giver en uregistreret ophavsret for eksempel kun mulighed for at kræve ”actual damages”, altså erstatning for et dokumenteret økonomisk tab, mens en registreret ophavsret giver mulighed for at kræve ”statutory damages” på op til USD 150.000 pr. krænket værk, uafhængigt af, om der kan dokumenteres et økonomisk tab eller ej. Selvom registrering ikke er en beskyttelsesforudsætning, kan der således være store beløb af hente i tilfælde af krænkelse ved at have en registrering.
Udviklingen i registreringer af ophavsrettigheder i USA og Kina
Det er derfor interessant at undersøge, om muligheden for at registrere sine ophavsrettigheder i USA og Kina rent faktisk bliver anvendt.
Som det fremgår af tabellen nedenfor, er der sket en markant stigning i Kina fra 2 mio. registreringer i 2016 til 5 mio. registreringer i 2020. Denne udvikling viser klart, at der er en stigende interesse i at få sine ophavsrettigheder registreret i Kina.
Den stigende tendens i Kina er særligt bemærkelsesværdig sammenlignet med udviklingen i USA, hvor der fra 2016 til 2020 er sket et fald. Der er således en langt større interesse for registrering af ophavsret i Kina sammenlignet med USA. Dette føler i øvrigt en general tendens fra andre IP-områder, hvor der også er sket en eksplosiv vækst i registreringer fra kinesiske virksomheders side.
Hvorfor er registreringer af ophavsrettigheder så populært i Kina?
I Kina har registrering af ophavsrettigheder en stor bevismæssig værdi. Med et registreringsbevis i hånden kan frembringeren nemlig dokumentere, at denne står bag det konkrete værk og er den legitime ejer heraf. Samtidig er registreringer af ophavsret i Kina populære, fordi man som rettighedshaver har bedre muligheder for overvågning og håndhævelse af sine rettigheder på online platforme på baggrund af registrerede rettigheder.
Er du interesseret i at opnå registreret ophavsret i Kina og/eller USA eller har du spørgsmål til ophavsret generelt, er du naturligvis velkommen til at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.