Brexit: EU-varemærker og EU-designrettigheder
af Martin Hoffgaard Rasmussen, Advokat (L)
Der er stadig totalt kaos i det britiske parlament efter at underhuset den 29. marts, for tredje gang, afviste en skilsmisseaftale med EU. Den næste deadline er herefter den 12. april, hvor Storbritannien senest skal afgøre, om de vil holde valg til EU-parlamentet. Afviser de at holde valget, forlader de EU den 12. april uden en aftale. Afholder de derimod valget, er en yderligere udsættelse mulig. Skulle det lykkedes Theresa May at skaffe et flertal til skilsmisseaftalen, forlader Storbritannien EU med en aftale den 22. maj.
Fortsat beskyttelse af EU-varemærkerettigheder og EU-designrettigheder i Storbritannien
Den britiske regering forsikrer, at de design- og varemærkerettigheder, der allerede er registreret i EU, fortsat vil være beskyttet og kunne håndhæves i Storbritannien, idet rettighedshaverne uden videre modtager tilsvarende rettigheder i Storbritannien.
I tilfælde af at man har en ansøgning om EU-design eller EU-varemærker, der endnu ikke er færdigbehandlet på tidspunktet for Brexit, har rettighedshaverne 9 måneder fra Brexit-datoen til at omdanne EU-ansøgningen til en UK-ansøgning.
For så vidt angår rettigheder der er opnået gennem Madrid-protokollen eller Haagarrangementet, arbejder den britiske regering på at finde en løsning, så også disse fortsat vil være beskyttet efter Brexit.Som indehaver af en design- eller varemærkerettighed i EU, vil man således modtage en tilsvarende rettighed i Storbritannien, som vil træde i kraft idet Storbritannien træder ud af EU. For designrettigheder og varemærker betyder det at:
- rettighederne fremadrettet skal fornyes i Storbritannien,
- rettighederne kan danne grundlag for retssager ved de britiske domstole samt IPO, og at
- rettighederne kan overdrages og licenseres uafhængigt af tilknyttede EU-rettigheder.
Fortsat beskyttelse af uregistrerede designrettigheder
Uregistrerede designrettigheder der eksisterer idet Storbritannien træder ud af EU, vil fortsat være beskyttet og vil kunne håndhæves i deres resterende beskyttelsesperiode.
I forlængelse heraf vil Storbritannien skabe en mulighed for at opnå beskyttelse af uregistrerede designrettigheder, som skal være en afspejling af den europæiske model på området. Det vil altså sige, at et design der først offentliggøres efter Storbritannien træder ud af EU, også vil være beskyttet i Storbritannien under de nuværende betingelser for designrettigheder i EU.
Ønsker man en designregistrering i Storbritannien, kan der være penge at spare ved at starte processen nu. Grundet den korte behandlingstid for designregistreringer, vil det være muligt at gennemføre en sådan inden Brexit. Derved slipper man for et ekstra ansøgningsgebyr ved både at skulle ansøge i EU og UK, idet det stadig er muligt at samle det hele i én EU-ansøgning.
For spørgsmål vedrørende EU-registreringer er I velkomne til at kontakte advokat Martin Hoffgaard Rasmussen på mhr@otello.dk.