
Dele af design kan opnå uregistreret designbeskyttelse ved offentliggørelse af helhedsbillede
EU-domstolen har den 28. oktober 2021 taget stilling til, om Ferraris offentliggørelse af to billeder af racerbilen, FXX K, gav dem uregistreret designbeskyttelse til enkeltelementer ved bilens front, herunder udformningen af motorhjelmen samt udseendet på kofangerens frontspoiler.
OFFENTLIGGØRELSE AF DESIGN
Indenfor designretten sondrer man almindeligvis mellem det uregistrerede design og det registrerede design. Det uregistrerede design har en beskyttelsestid på 3 år, mens det registrerede design har en beskyttelsestid på helt op til 25 år, såfremt designregistreringen fornys hvert 5. år.
Det registrerede design opstår selvsagt ved selve registreringen, mens det uregistrerede design opstår ved designets offentliggørelse, herunder når designet udstilles, benyttes kommercielt eller på anden måde bliver kendt for offentligheden.
SAGENS BAGGRUND
Sagen om Ferraris racerbil stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor Ferrari har stævnet den tyske bilproducent, Mansory Design, for at have efterlignet og krænket dele af designet på racerbilen FXX K.
Ferraris racerbil blev første gang offentliggjort ved en pressemeddelelse den 2. december 2014, hvor Ferrari fremviste to billeder af racerbilen vist fra siden og forfra.
I marts 2016 præsenterede Mansory Design et lignende motorkøretøj, hvis front indeholdt samme enkeltelementer som Ferraris racerbil.
Ferrari gjorde i den forbindelse gældende, at Mansory Design havde krænket deres uregistrerede designrettigheder til racerbilens frontelementer, herunder udformningen på motorhjelmen samt udseendet på kofangerens frontspoiler.
Spørgsmålet var imidlertid, om Ferrari havde opnået uregistreret designbeskyttelse til racerbilens frontelementer ved at have offentliggjort to helhedsbilleder af racerbilen?
EU-DOMSTOLENS AFGØRELSE
I relation til spørgsmålet om offentliggørelse, bemærkede EU-domstolen indledningsvist, at afbildningen af et design skal gøre det muligt at identificere designet, således at erhvervsdrivende kan identificere tredjemands designrettigheder. Det påhviler imidlertid ikke de erhvervsdrivende særskilt at offentliggøre hver enkelt del af produktet, for hvilke de ønsker beskyttet som uregistrerede design.
Hertil bemærkede EU-domstolen, at, når offentliggørelsen som i det foreliggende tilfælde består i en offentliggørelse af billeder af designet i sin helhed, skal de særlige træk ved den pågældende del eller komponent af designet, for hvilket der påberåbes beskyttelse, klart være synlige.
EU-domstolen vurderede således sammenfattende, at offentliggørelsen af helhedsbilleder af et design, såsom offentliggørelse af fotografier af en bil, kan indebære offentliggørelse af en del af dette design eller af en komponent af dette design, forudsat, at udseendet af den pågældende del eller komponent kan identificeres klart ved offentliggørelsen. Dette indebærer, at den pågældende del af designet eller komponenten skal være synlig og afgrænset af elementer, der udgør designets særlige udseende, dvs. ved hjælp af linjer, konturer, farver, former eller særlige tekstur. Dette forudsætter, at udseendet af den pågældende del af designet eller komponenten i sig selv kan give et helhedsindtryk og ikke udviskes fuldstændigt i designet i dets helhed.
Dele eller komponenter af et design kan således opnå uregistreret designbeskyttelse ved offentliggørelse af helhedsbilleder, så længe at disse dele eller komponenter er synlige og kan identificeres klart ud fra billedet.
Afgørelsen fastslår således det allerede kendte designretlige princip om, at det er de synlige dele af designet, altså selve udseendet, som er afgørende for afgrænsningen af designbeskyttelsen.
Har du spørgsmål til afgørelsen eller designbeskyttelse generelt, er du som altid velkommen til at kontakte partner Michael Hansen på mail mih@otello.dk eller tlf. 70 22 88 68.