FORBRUGEROMBUDSMANDEN KRITISERER SHELL FOR MANGLENDE DOKUMENTATION FOR SÆRLIG CO2-KOMPENSATION
Af Michael Hansen, Advokat (H)
Den grønne dagsorden fylder mere og mere blandt forbrugerne, og grøn markedsføring er derfor blevet et vigtigt redskab for mange virksomheder. Forbrugerombudsmanden har imidlertid skærpet opmærksomheden mod danske virksomheders brug af ”greenwashing”, som er en betegnelse over miljø- og bæredygtighedsudsagn, som er faktuelt forkerte eller ikke kan dokumenteres. Det følger nemlig af markedsføringslovens § 13, at erhvervsdrivende skal kunne dokumentere rigtigheden af oplysninger om faktiske forhold, herunder også markedsføring om miljø og bæredygtighed.
FORBRUGEROMBUDSMANDENS KRITIK AF SHELL
Shell har over længere tid markedsført en særlig CO2-kompensation, hvor bilejere mod ekstrabetaling kan kompensere for den CO2, som tankstationens brændstof sender ud af bilernes udstødningsrør. I markedsføringen har Shell bl.a. anvendt billeder af grønne regnskove med formuleringen:
“Du skal blot tilmelde dig, så bliver alt brændstof købt med Shell Card automatisk CO2-kompenseret.”
Problemet er imidlertid, at Shell ikke har kunne dokumentere, at CO2-udledningen reelt bliver kompenseret - Shell har blot sandsynliggjort at skovrydning i Peru, Indonesien og Guatemala ville finde sted, hvis ikke Shell gav støtte til skovbevarelsesprojekter i de pågældende lande.
Dette har ledt til kritik fra Forbrugerombudsmanden, som udtaler:
”Hvis en virksomhed siger, den kompenserer for CO2-udledning, så skal den kunne dokumentere det. Det er ikke nok at sandsynliggøre kompensationen.”
Udover den manglende dokumentation, har Forbrugerombudsmanden også udtalt, at markedsføringen er i strid med markedsføringslovens § 5, hvorefter erhvervsdrivende ikke må vildlede forbrugerne. Forbrugerombudsmanden udtaler i den forbindelse, at Shells markedsføring er egnet til at vildlede forbrugerne om klimaeffekten af deres brændstofforbrug ved brug af CO2-komensationsordningen.
Efter Forbrugerombudsmandens kritik har Shell oplyst, at de er ophørt med at markedsføre ordningen.
VORES KOMMENTAR
Grøn markedsføring er blevet et vigtigt redskab for mange virksomheder, men det kan have konsekvenser for din virksomhed, hvis du ikke har styr på reglerne. Et nyt EU-direktiv om grøn markedsføring (Green Claims Directive) er på trapperne, og Forbrugerombudsmanden har skærpet opmærksomheden mod danske virksomheders brug af ”greenwashing”, hvilket i sidste ende kan føre til politianmeldelse og idømmelse af bøder.
Hos Otello anbefaler vi, at du beskriver konkret i din markedsføring, hvad du rent faktisk gør. Hvis du for eksempel støtter et særligt skovbevarelsesprojekt, så skriv dét i markedsføringen, fremfor at love dine kunder, at CO2-udledningen derved bliver kompenseret eller neutraliseret.
Hvis du har spørgsmål til ovenstående eller ønsker en gennemgang af lovligheden af din hjemmesides miljø- og bæredygtighedsudsagn, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.