Pfizer står til at tabe milliarder på Celebrex
I sidste uge erklærede en amerikansk distriktsdomstol i Virginia et lægemiddelpatent ugyldigt. Med afgørelsen er døren for billig kopimedicin blevet åbnet hele 18 måneder før forventet.
Patentet ejes af det amerikanske medicinalfirma Pfizer. Patentet anvendes i medicinen Celebrex, der anvendes i stort omfang i USA til bl.a. smertelindring ved slidgigt og akutte smerter.
Sagen startede, da Pfizer blev tilkendt et såkaldt ”reissue patent”, der forlængede beskyttelsestiden på Celebrex frem til december 2015. Efter tildelingen af det nye patent, anlagde Pfizer sag mod en række medicinalfirmaer, der alle havde ansøgt om FDA-godkendelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder for deres kopier af Celebrex. Pfizer trak dem alle sammen i retten, der – til stor overraskelse for Pfizer og andre – kom frem til, at patentet ikke var gyldigt. Dette medfører, at samtlige konkurrenter nu er i stand til at fremstille kopier af Celebrex langt før end forventet, idet patentet nu udløber i maj 2014, i stedet for december 2015.
Pfizer, som stadig kæmper med sorte huller i pengekassen efter konkurrenter lovligt begyndte at fremstille kopier af kolesterolmedicinen Lipitor i 2011, står nu til at tabe mere end 16 milliarder kroner, hvis den netop afsagte dom stadfæstes.
Pfizer har erklæret, at de vil kæmpe med næb og kløer for at få underkendt afgørelsen, og de har derfor appelleret sagen.
Hvis den afsagte dom viser sig at stå fast, får Pfizers konkurrenter over et år ekstra til at fremstille deres kopimedicin, hvilket – ifølge analytikere – vil resultere i et tab for Pfizer på 1 milliard dollars alene i år, efterfulgt af et tab på 2 milliarder næste år. Det giver et samlet tab på 3 milliarder dollars, hvilket udgør over 16 milliarder danske kroner. Det er vist nok til at give de fleste hovedpine – måske Pfizer skulle tage et par af deres egne piller, mens de venter på appelsagen.