NU KAN DER ANSØGES OM ENHEDSPATENT
Af Martin Hoffgaard Rasmussen, Advokat (L)
Hvad er enhedspatent?
Enhedspatentet er et europæisk patent med enhedsvirkning. Enhedsvirkningen indebærer, at patentbeskyttelsen gælder i alle de EU-medlemslande, der indtil videre har tilsluttet sig samarbejdet (i skrivende stund Danmark, Tyskland, Frankrig, Sverige, Italien, Belgien, Estland, Bulgarien, Finland, Holland, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Portugal, Slovenien og Østrig).
Enhedspatentet skal gøre det muligt for virksomheder at få patent i medlemslandene ved blot at sende én samlet anmodning fremfor en national validering i hvert enkelt land. Enhedspatentet vil efter udstedelse have ensartet retsvirkning i de medlemslande, der deltager i samarbejdet på det tidspunkt, hvor patentet bliver udstedt.
Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) har den 1. januar 2023 åbnet for tidlig adgang for at ansøge om enhedspatent. Det betyder, at virksomheder og andre patentansøgere allerede nu kan indlevere en formular og ansøge om enhedsbeskyttelse, hvis de har modtaget en godkendelse af deres ansøgning, den såkaldte "Intention to Grant". Man kan i så fald bede om udsættelse af selve udstedelsen til den 1. juni 2023 eller efter, således at patentet kan blive udstedt som et enhedspatent, hvorved EPO kan registrere beskyttelsen, så snart systemet træder i kraft.
Hvem kan ansøge om enhedspatent?
For at man kan ansøge om et enhedspatent, skal man som sagt have modtaget en godkendelse, hvorefter man skal foretage et par procesuelle skridt for at opnå udsættelse og godkendelse som et enhedspatent. Vi kan naturligvis hjælpe hermed.
Fordele og ulemper ved enhedspatentet
Enhedspatentet er fordelagtigt for de virksomheder, der har forretningsaktiviteter i alle eller mange af medlemslandene, idet man kan slippe for at validere sit europæiske patent i de forskellige lande. Dette indebærer også, at man kan opnå besparelser, herunder i forbindelse med validering og årsgebyrer. Ønsker man at opnå patent i lande, som ikke er med i enhedspatentordningen, vil man dog stadig skulle validere i disse lande.
Enhedspatentet er dog ikke særlig fleksibelt. Hvis først enhedspatentet erklæres ugyldigt, vil dette have retsvirkning i samtlige medlemslande, og patentet står og falder således som en helhed i alle medlemslande, der deltager i samarbejdet.
Enhedspatentet vil blive håndhævet igennem Patentdomstolen, som du kan læse mere om her. Patentdomstolen gør det naturligvis nemmere at håndhæve sit patent i EU, men Patentdomstolen er samtidig en helt ny domstol, som i høj grad bygger sager op efter egen praksis. Hertil kommer, at det er hensigten, at sager ved Patentdomstolen skal afgøres indenfor et år, hvilket er meget hurtigt, henset til, at sager om patenter ofte er komplekse og kræver omfattende bevisførelse. Der er således visse processuelle risici forbundet med Patentdomstolens sagsgang.
Ønsker I at vide, om enhedspatentet er den rigtige løsning for jeres virksomhed, så tøv ikke med at kontakte os på tlf. 70 22 88 68 eller mail@otello.dk.